Kapasite artacak ithalat azalacak

Tesisler bugün hala Türkiye’de tek üre üreticisi konumunda. Sektör geçtiğimiz yılı yaklaşık 10 milyon tonluk gübre tüketimiyle kapattı. İGSAŞ; bunun yüzde 20’sini sağlıyor. İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, “Ülkemiz tarımı ve sanayisi için çok önemli ürün gruplarında kapasite artırımı yapacağız ve tesis devreye girdiğinde ülkemizin ithal etmek zorunda kaldığı bazı ürünleri ikame ederek yurtdışına çıkışını azaltacağız” dedi. İGSAŞ, bu yeni yatırımıyla birlikte yılda 560 bin ton olan üretim kapasitesine, 630 bin ton daha ekleyecek. Böylece Türkiye’nin tek üre üreticisi olarak üre gübresindeki pazar payını ikiye katlayıp yüzde 3O’a çıkararak, yılda 500 milyon dolarlık ithalatı karşılamış olacak.

KÜTAHYA, SAMSUN VE HATAY’A YATIRIM

Ünal yeni yatırımları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Amonyak tesisi kapasitesine de yıllık 400 bin ton üretim daha ekleyeceğiz. İGSAŞ, KÜTAHYA ve SAMSUN’da yeni yatırımlar yapacağız. Samsun’da 220 bin tonluk organomineral ve kompoze gübre tesisimiz 2023’te devreye girecek. Kütahya’da Türkiye’de üretilmeyen farklı, katma değeri yüksek bir gübre üretmeyi hedefliyoruz.” İGSAŞ, HATAY’da 250 bin ton kapasiteli kompoze gübre tesisi de yapacak.

“Doğal gaz fiyatlarındaki artış nedeniyle geçtiğimiz yılın 30 Ekim’inden itibaren üretimi durdurmak zorunda kaldık. Fiyatlar tekrar üretim için makul bir noktaya geldiğinde yani 1 Ağustos tarihinde üretimi tekrar başlattık. Yani yaklaşık 8 ay gibi bir süre üretime ara vermek zorunda kaldık. Yaklaşık 250 çalışanımızı bu süre içinde izne çıkarmak zorunda kaldık ve hiçbirini ücretsiz izne çıkarmadık. Türkiye’de BOTAŞ’ın doğal gaz fiyatı, yurt dışındaki azotlu gübre fiyatları ile rekabet edebildiği sürece tesisimizin bacası tütmeye devam edecektir” diyen İlkay Ünal; azotlu gübrenin ana hammaddesinin doğal gaz olduğuna, gaz fiyatları arttıkça, kur arttıkça ülkemizdeki ana tedarikçi olan BOTAŞ’ın fiyatı belli bir yerde tutma şansının maalesef mümkün olmadığına dikkat çekti.

İlkay Ünal

‘GES’E 150 MİLYON DOLAR AYIRDIK’

2023 sonu itibarıyla Avrupa’ya ihracat yapan şirketler, emisyon salınımlarını AB’ye raporlamak zorunda. İGSAŞ bu alanda sektör öncüsü olmak istiyor. “Holding içinde bir komisyon kurduk ve karbon ayak izimizin analizlerini çıkardık” diyen Ünal şunları söyledi: “İGSAŞ, Yıldız Demir Çelik, Yıldız Entegre ve Yıldız Enerji şirketlerimiz özelinde belli bir stratejik plan ve yatırımlar gerçekleştireceğiz. GES yatırımlarını artıracağız. Toplamda 130 MW’a ulaşacağız; İGSAŞ tarafında 30 MW olarak yatırımları planladık. Yatırımlar için 150 milyon ayırdık” diye konuştu. Öte yandan geçen yıl İstanbul’da, Kağıthane Belediyesi işbirliği ile dikey tarım projesini başlattıklarını hatırlatan İlkay Ünal, elde edilen İtalyan fesleğenlerin ünlü bir zincir kafede müşterilere sunulduğunu kaydetti. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x