Sahte Alkol Ölümlerine Dikkat Çeken Uyarı!
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, sahte alkol konusunda önemli uyarılarda bulundu. Alkol zehirlenmesinin, sahte ve gerçek alkol arasındaki farkı tat ve kokuyla anlamanın imkansız olduğunu belirten Doğan, özellikle yüksek miktarda alkol tüketen bireylerde hayatın kaybedilebileceği ve kalıcı organ kaybı riskinin bulunduğunu vurguladı.
Pakistan uyruklu Ikhlague Hussam, Emin Kırcaali, Mehmet Pamukçu, Sadık Akın Usal, Altuğ Oktay, Turan Vardı, Remzi Zabınoğlu, Nurcihan Engin, Levent Engin, Hasan Nişancı, Vedat Bektaş ve Ahmet Ataman gibi kişiler sahte içkiden zehirlenerek yaşamlarını yitirirken, 20 kişi de hastanede tedavi gördü. NKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, yılbaşı öncesi alkol konusunda halkı uyararak, sahte içkilerden uzak durmaları gerektiğini belirtti.
Doğan, sahte ve gerçek alkol arasındaki farkın anlaşılmasının zor olduğunu vurgulayarak, alkol zehirlenmesinde ortaya çıkan belirtilerin benzer olduğunu ancak sahte alkol tüketenlerde görmede bulanıklığın öne çıkabileceğine dikkat çekti. Sahte alkolde görme bozukluğu gibi belirtilerin öne çıkabileceğini ifade eden Doğan, alkol tüketimi sırasında herhangi bir belirti ortaya çıktığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.
Önemli Uyarılar ve Tedavi Yöntemleri
Doç. Dr. Doğan, sahte alkol tüketen kişilerde organ yetmezliği belirtilerinin ortaya çıkabileceğini belirterek, tedavinin genellikle antidot tedavisiyle yapıldığını açıkladı. Sahte alkole maruz kalan kişilerde kalıcı görme bozukluğu, böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi komplikasyonların gelişebileceğini vurgulayan Doğan, erken teşhisin tedavi başarısını olumlu etkilediğini ifade etti.
Sahte alkol tüketimine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Doğan, alkolün güvenilir kaynaklardan tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak, kişilerde ortaya çıkan belirtiler durumunda hızlıca bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizdi.