Rekabet Kurumu Başkanı Küle’den Enflasyon Açıklaması
Rekabet Kurumu Başkanı Küle, Kurumun son dönemde yürüttüğü soruşturmalar ve yapay zeka projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kasımda enflasyonun aylık yüzde 2.24, yıllık yüzde 47.09 olarak açıklandığını belirten Küle, tüketici fiyatlarında en yüksek artışın gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandığını söyledi.
Küle, enflasyonda yıllık bazda en yüksek artışın eğitim, konut, lokanta ve oteller gibi hizmet sektörlerinde olduğuna dikkat çekti.
Özellikle dar gelirli vatandaşlar için önem arz eden temel ihtiyaç ürünleri üzerinde incelemeler yürüttüklerini vurgulayan Küle, 2015’ten bu yana gıda, tarım, ormancılık, balıkçılık ve hayvancılık sektörlerinde 100’den fazla rekabet ihlali incelemesi gerçekleştirdiklerini belirtti.
“Fiyat Artışları ve Katılığı Yakından Takip Ediyoruz”
Küle, bu yılın ilk 9 ayında 7’si soruşturma, 7’si ön araştırma olmak üzere toplam 14 incelemenin sonuçlandığını açıkladı ve şunları söyledi:
“Fiyat artışları ve katılığı yaşanan sektörleri yakından takip ediyoruz. Kırmızı ve beyaz et ile yumurta ve marketler önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda 2024 yılında gıda ve bağlantılı sektörlerde tamamlanan soruşturmalar ambalajlı su, atıştırmalık ürünler, bal, fındık, baharat, beyaz et sektörlerine odaklandı. Beyaz et sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere şu ana kadar yaklaşık 1.2 milyar lira ceza kesildi ve inceleme devam etmekte. Yumurta üretimi ve satışı alanındaki teşebbüslere 98 milyon lira, viyol sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere ise yaklaşık 55 milyon lira ceza uygulandı.”
“Yapay Zeka İle Yakın Takibe Alacağız”
Küle, geleneksel inceleme yöntemleriyle sektörleri takip etmeye devam edeceklerini ve artık yapay zeka temelli araçlar kullanacaklarını belirtti. Küle, Türkiye İstatistik Kurumu verileri üzerinden öncü göstergelerin belirleneceğini ve fiyat anomali durumlarının önceden tespit edilmesi amacıyla makine öğrenimi algoritmalarının kullanılacağını ifade etti. Ayrıca fiyat anomalilerinin yaşandığı sektörlerde hızla incelemeler yapacaklarını ve projenin temel çıktılarının hizmet ve gıda sektörlerinde olacağını vurguladı.